perjantai 16. lokakuuta 2015

Hammasjuuritulehdusten ja muiden sairauksien välisestä yhteydestä


Sairasteluni käynnistyi aikanaan erittäin ärhäkästä hammasjuuritulehduksesta, jonka kuntoon hoitaminen vaati useita antibioottikuureja ja hampaan uudelleen avaamisia ja johon kului aikaa kaikkineen vuoden verran. Mietin jo heti alkuun tuon tulehduksen mahdollista yhteyttä sairasteluuni ja erityisesti näköhermon ongelmiin, jotka tuo tulehdus tuntui laukaisevan. Silmäoireilu alkoi lähes samanaikaisesti hammasoireilun kanssa ja sairas näköhermo sijaitsee samalla puolella kuin tulehtunut hammasjuuri. Kyselin useammalta lääkäriltä ja hammaslääkäriltä näkemyksiä hammastulehduksen ja näköhermon tulehduksen mahdollisesta yhteydestä ja sain erilaisia vastauksia. Jotkut olivat sitä mieltä, että yhteyttä ei voi olla, kun taas toiset sanoivat, että kyllähän yhteys on teoriassa mahdollinen, joskin hyvin epätodennäköinen. Vuotuisissa hammastarkastuksissa hammas vaikutti kuitenkin olevan kunnossa, joten aloin ajatella, että olipa hampaan rooli sairastelussani mikä tahansa niin asia lienee nyt kunnossa eikä minun tarvitse tuosta hampaasta enää stressata.

Nyt vuosien päästä satuin kuitenkin bongaamaan netistä Holistic Oral Health Summitin, jota jäin mielenkiinnolla kuuntelemaan erityisesti juurihoitoja käsitteleviltä osin (erit. Gary Larsenin, Robert Kulaczin ja Thomas E. Levyn esitykset). Jokainen näistä puhujista oli sitä mieltä, että juurihoidettu hammas on hampaan rakenteen ja huokoisuuden vuoksi käytännössä mahdoton steriloida täydellisesti ja se jää AINA jossain määrin infektoituneeksi. Ja koska juurihoidetulla hampaalla ei ole enää aineenvaihduntaa ja verenkiertoa, joka suojelee tervettä hammasta siltä, että pahat bakteerit pystyvät tekemään siihen majaansa, niin mikään ei enää estä bakteereja majoittumasta juurihoidettuun hampaaseen. Robert Kulacz vertaa juurihoidettua hammasta kallion koloon, johon likaa ja roskaa kertyy vuosi vuodelta yhä enemmän, koska kolosta mikään ei virtaa pois. Jossain vaiheessa myrkkyjä on voinut kertyä elimistöön (hampaasta ja muista lähteistä) niin paljon, että immuunijärjestelmä notkahtaa ja ihminen sairastuu. Periaatteessahan immuunijärjestelmän pitäisi myöskin pystyä hoitelemaan hammasjuuressa majailevat bakteerit, mutta bakteerit ovat luonteeltaan sellaisia, että ne tekevät valkosoluista kyvyttömiä hoitamaan tehtäviään ja estävät vasta-aineiden muodostamista. 

Juurihoidettu hammas toimii näiden puhujien mukaan siis kroonisena myrkkytehtaana, jolla on yhteys mitä moninaisimpiin sairauksiin - syöpiin, sydänongelmiin, autoimmuuniongelmiin... Kuolleessa hampaassa elävät bakteerit elävät ilman happea ja ovatkin siksi erityisen häijyjä "superbakteereja", jotka verenkiertoon päästessään ja mitä moninaisimpiin paikkoihin kulkeutuessaan voivat sairastuttaa vakavasti (googlaamalla "root canal focal infection" löytyy paljon tekstejä aiheesta - sekä focal infection -teorian puolesta, että sitä vastaan).

Ei kovin mukavia juttuja kuulla kroonisesti ja epäselvästi sairaalle ihmiselle, jonka suussa on kaksi juurihoidettua hammasta. Samaan saumaan Holistic Oral Health Summitin kuuntelemisen kanssa sain luettavakseni myös yliopistosairaalan infektiolääkärin kirjoittaman konsultaatiovastauksen koskien tilannettani ja mahdollista borrelioosidiagnoosiani. Infektiolääkäri otti siinä papereihini perehdyttyään kantaa näköhermon sairauteni etiologiaan ja oli sitä mieltä, että näköhermon sairauteni voisikin olla hammasjuuritulehduksen autoimmuunimekanismilla laukaisema! Juuri tätä olen yrittänyt muilta lääkäreiltä kysellä ja tähän kysymykseen olen saanut ympäripyöreitä vastauksia, mutta nyt tulee infektiotautien ylilääkäriltä tällainen kannanotto.

Jos hammasjuuritulehduksen on mahdollista laukaista autoimmuunimekanismilla reaktio, joka johtaa näköhermon ja keskushermoston tulehdustilaan, ja jos jokainen juurihoidettu hammas on väistämättä infektioitunut; ja jos sairastelu jatkuu, vaikka näköhermon tilanne rauhoittuisikin, niin voiko juurihoidetulla, muka kunnossa olevalla hampaalla sittenkin olla osuutta siihen, että heikko terveydentila jatkuu? Ja mikä on todennäköisen borrelioosin paikka tässä kuviossa? Siinäpä taas selviteltävää. 

2 kommenttia:

 1. Hei!

  Olen seurannut blogiasi säännöllisen epäsäännöllisesti suunnilleen siitä lähtien, kun aloitit sen kirjoittamisen. En ole aiemmin intoutunut kommentoimaan, mutta nyt tämä juurihoitoteksti liippasi niin läheltä, että on ihan pakko kommentoida.

  Keväällä 2012 maksa-arvoni kohosivat todella korkealle ja vietin pari viikkoa Meilahden sairaalassa. Epävarmaksi diagnoosiksi muodostui lopulta autoimmuunihepatiitti. Akuutin maksatulehduksen laukaissut tekijä jäi kohdallani arvoituksesi, perinteiset alkoholi, lääkkeet, hepatiitti-,hiv- tai muut vastaavat virukset eivät tässä tapauksessa tulleet kyseeseen. Olen käynyt läpi samanlaisen kortisoni-kortikosteroidi-immunosuppressio-lääkityksen ja myös lisämunuaisten lamaantumisen kuin sinäkin. Autoimmuunihepatiittini - mikäli diagnoosi ylipäätään on oikea - on osoittautunut epätyypilliseksi ja tavanomaiseen hoitoon reagoimattomaksi.

  Sairauteni alkuvaiheissa koetin sinun laillasi kovasti myös itse selvitellä mahdollisia syitä sairauteeni. Erityisesti minua kiinnosti olisiko noin kymmenen vuotta aikaisemmin sairastamallani rajulla myyräkuumeella voinut olla tekemistä tämän uuden sairauteni kanssa. Joitakin raportteja myyräkuumeen laukaisemasta maksatulehduksesta löytyi samoin kuin viitteitä myyräkuumeen ja hormonipuutosten välisestä yhteydestä. Melko pian kuitenkin annoin periksi näiden asioiden äärimmäisen monimutkaisuuden ja vaikeiden syy-seuraussuhteiden edessä. Olin yhtä ymmälläni kuin alan parhaat gastroenterologit Meilahdessa. Kaikeksi onneksi onnistuin laillasi pääsemään eroon kortisoni-kortikosteroidilääkityksestä ja elvyttämään - todella hankalien vaiheiden jälkeen - lisämunuaiseni. Immunosuppressiivista lääkitystä olen jatkanut.

  Vointini alkoi hiljalleen kohentua runsas vuosi sitten. Olen ajatellut sen johtuvan siitä, että olen pitänyt huolta terveistä elämäntavoista, viettänyt sosiaalisesti ja fyysisesti aktiivista elämää enkä ole ns. "alkanut sairastamaan".

  Juurihoito-kirjoituksesi antoi toipumiseeni aivan uuden näkökulman. Noin puolitoista vuotta sitten menetin kuukauden välein kaksi juurihoidettua hammasta. Ne vain kumpikin vuorollaan halkesivat kahtia ja jouduttiin poistamaan. Ajattelin, että kortisonilääkitys olisi aiheuttanut osteoporoosia ja hampaiden halkeaminen liittyisi siihen, mutta tästä ei kuitenkaan ollut kysymys.

  Yhtä kaikki, ajallisesti vointini kohentuminen sattuu kerrassaan hyvin yhteen juurihoidettujen hampaideni poistamisen kanssa. Tämä on vähintäänkin mielenkiintoinen sattumus, jota en ole aiemmin edes tullut ajatelleeksi. Voisiko näillä asioilla olla yhteys? Vai lieneekö tämäkin vain yksi niistä kysymyksistä, joiden vastaus hukkuu näiden asioiden muodostaman monimutkaisuuden viidakkoon? Lupaan kuitenkin tutustua antamasi linkin sisältöön, kenties sieltä löytyy joitakin uusia ajatuksia.

  Kiitokset blogistasi ja tsemppiä sairautesi selättämiseen!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Moikka ja kiitos viestistäsi!

   Kiva kuulla, että voit jo paremmin ja todella kiinnostava kyllä tuo vointisi kohenemisen ajoittuminen hampaiden poiston jälkeiseen aikaan. Kieltämättä mieleen tulee ajatus, että hampaat voisivat jotenkin liittyä asiaan, varsinkin kun maksasairautesi etiologiakin on jäänyt epäselväksi. Oliko sulla miten pitkä aika näiden hampaiden juurihoitojen sekä maksan sairauden välillä? Yksilöllistähän se tietysti on, että missä vaiheessa juurihoidetut hampaat lopulta ryhtyvät (jos ryhtyvät) aiheuttamaan ongelmia (riippuu kokonaisterveydentilasta sekä toksiinialtistusten kokonaismäärästä ym). Itselläni hammasjuuritulehdus ja näköhermon tulehdus alkoivat samoihin aikoihin, mutta mietin, että ehkäpä näin kävi siksi, että elimistöni oli jo valmiiksi heikoilla edellisenä kesänä mahdollisesti saamani borrelioosi- ja sivuinfektiotartunnan takia.

   Kiitokset tsempeistä ja todella mukavaa kuulla, että blogini on antanut sulle uusia johtolankoja omassa selvitystyössäsi. Toivotaan, että parempi vointisi jatkuu. Itse lähden selvittelemään tätä omaa hammasasiaani lisää ensi viikolla hammaslääkärin vastaanotolle.

   Poista