maanantai 22. kesäkuuta 2015

Uutta tutkimustietoa borreliabakteerin käyttäytymisestä suhteessa eri lääkkeisiin

Lääkäri Daniel A. Jaller kertoo blogissaan Johns Hopkinsissa tehdystä tutkimuksesta, jossa on koeputkiolosuhteissa kartoitettu borreliabakteerin eri muotojen käyttäytymistä suhteessa eri antibiootteihin ja muihin lääkkeisiin. Tutkimuksessa testattiin yhdistelmähoitoa ja todettiin, että kolmen tietyn lääkkeen cocktail onnistui (koeputkiolosuhteissa) tuhoamaan kaikki borreliabakteerin muodot. Tämä yhdistelmä koostui seuraavista lääkkeistä: daptomysiini (hyvin kallis ja rajoitetusti saatavissa oleva lääke), kefoperatsoni (ei ole tällä hetkellä saatavilla) ja doksisykliini. Kaksi näistä lääkkeistä oli bakterisidisiä eli bakteereita tappavia ja yksi lääkkeistä oli bakteriostaattinen eli bakteerien kasvua estävä. Teoriassa tämän tyyppiset lääkkeet voivat tehdä toistensa vaikutukset tyhjiksi, mutta käytännössä tämä ei pidä paikkaansa. Toinen, vielä tuoreempi koeputkitutkimustulos esittää, että borreliabakteerin kaikki muodot voidaan tuhota yhdellä ainoalla, pulssimuotoisena annetulla lääkkeellä, Rocephinillä.

Koeputkitutkimusten tuloksista ei voida suoraan johtaa kliinisen hoitotyön perusteita, mutta tutkimustulokset todistavat, että borreliabakteerit todellakin ovat vaikeasti tuhottavissa olevia ja että IDSA:n hoitolinjaukset (joiden mukaan borreliabakteeri on helposti tuhottavissa kahden viikon doksisykliinikuurilla) ovat täysin riittämättömiä.

Tutkimuksissa kumottiin myös väite siitä, että Flagyl olisi tehokas bakteerin kystisten muotojen tuhoaja, tai että Rifampin yksinään kykenisi tuhoamaan noita muotoja (yhdessä doksisykliinin tai amoksisilliinin kanssa käytettynä Rifampin voi kyllä antaa doksisykliinille ja amoksisilliinille kystisiä muotoja tuhoavia ominaisuuksia).

Kiinnostavaa on myös, että amfoterisiini b, sieni- ja alkueläintauteihin tehoava antimikrobinen lääke, samoin kuin malarialääkkeenä käytetty kiniini, näyttäisivät olevan aktiivisia ja tuhoavan borreliabakteereja.

Jallerin blogiteksti, jota yllä referoin, löytyy täältä.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti