maanantai 11. toukokuuta 2015

Jyväskylän yliopistosta uutta ja tärkeää tutkimustietoa koskien borreliabakteerin muuntautumiskykyä

Tulin niin iloiseksi kuullessani tästä Jyväskylän yliopistossa käynnissä olevasta tutkimusprojektista. jonka tulokset löytyvät summattuna suomen kielellä Radio Jyväskylän sivulta:

"Borrelia-bakteerin aiheuttama borrelioosi on yleistynyt huomattavasti viime vuosikymmenten aikana. Jyväskylän yliopiston tutkija Leena Meriläinen yhdessä dosentti Leona Gilbertin johtaman tutkimusryhmän kanssa havaitsi, että ihmisen seerumi edistää bakteerin muuntautumista niin sanotuiksi pyöreiksi muodoiksi. 

Tämä antaa viitteitä siitä, että bakteeri saattaa muuttaa muotoaan myös ihmisen elimistössä ja edistää sen piiloutumista immuunipuolustukselta. Lisäksi tutkimuksessa havaittiin, että Borrelian pyöreillä muodoilla on hyvin vähän aineenvaihduntaa. Ne ovat lepotilassa, mutta ne pystyvät palautumaan takaisin lisääntymiskykyisiksi ja aktiivisiksi bakteereiksi.
Tutkimuksessa havaittiin, että bakteerin eri muodot ovat erotettavissa biokemiallisten ominaisuuksiensa perusteella, mitä mahdollisesti voidaan hyödyntää taudin havaitsemisessa. Tutkimus julkaistiin Microbiology -lehden maaliskuun 2015 numerossa. Artikkeli valittiin myös kyseisen numeron kansikuvajutuksi."

Aihetta juhlaan antaa se, että nämä tutkimustulokset selittänevät osaltaan mm. sitä, miksi Suomessakin nykyisin käytössä olevat borrelioositestit ovat niin epäluotettavia sekä sitä, miksi tauti, joka on saatu diagnosoitua, ei monissa tapauksissa parane nykyisin määrättävillä yksipuolisilla ja lyhytkestoisilla antibioottihoidoilla. Tähän tutkimukseen viittaaminen on oiva apu kaikille meille, joilla vasta-ainetestit ovat negatiiviset tai viitearvoissa, mutta joilla muut testit ja kliininen kuva tukevat borrelioosidiagnoosia, ja jotka joudumme taistelemaan tästä diagnoosista IDSA:n oppeja noudattavien lääkäreiden kanssa. Tämä tutkimus todistaa, että vasta-ainetestit eivät löydä borreliabakteerin kaikkia muotoja ja että krooninen borrelioosi on olemassa.

Leena Meriläisen, Anni Herrasen, Armin Schwarzbachin ja Leona Gilbertin kirjoittama tutkimusprojektia ja sen tuloksia koskeva tieteellinen artikkeli, joka julkaistiin äskettäin Microbiology-lehdessä otsikolla "Morphological and biochemical features of Borrelia burgdorferi pleomorphic forms" on vapaasti luettavissa täällä

1 kommentti:

  1. https://www.youtube.com/watch?v=RkXqxRfG0jk
    https://www.youtube.com/watch?v=L_sVBLNyMng
    https://www.youtube.com/watch?v=jQkR4y757co

    VastaaPoista