sunnuntai 6. tammikuuta 2013

Vajaatoiminta vaiko eikö vajaatoiminta

Lukiessani erään vertaistukiryhmäläisen linkittämää artikkelia matalan T3-arvon oireyhtymästä huomioni kiinnittyy erityisesti kohtaan, jossa kerrotaan sellaisesta kilpirauhasen toimintahäiriön muodosta, jossa ei itse asiassa ole niinkään kyse kilpirauhasen vajaatoiminnasta, jota kannattaisi lääkitä kilpirauhashormonein, vaan kortisoliongelmien aikaansaamista kilpirauhasen toimintahäiriöistä, joihin oikea hoito ainakin aluksi on kortisolitasojen tasapainoon saattaminen. Kyseessä on kilpirauhasen toiminnan häiriö, jossa ainoastaan TSH nousee viitteiden ulkopuolelle, muiden kilpirauhasarvojen pysytellessä viitteissä, hypokortisolismin kiihdyttäessä aivolisäkkeen TSH-eritystä. Itsellänikin on juuri tämäntyyppinen vajaatoiminnan muoto, jossa vain TSH on kohonnut... vai onko kyse siis oikeastaan vajaatoiminnasta lainkaan? "Subkliininen vajaatoiminta" -diagnoosin ja tyroksiinilääkityksen olen oireideni ja TSH-arvoni pohjalta joka tapauksessa saanut, ja sittemmin myös diagnoosin Wilsonin syndrooma tai rT3-dominanssi.

Mieleeni jää pyörimään epäilys siitä, että ehkäpä en sairastakaan varsinaista kilpirauhasen vajaatoimintaa, vaan kyse on kortisoliongelmien aikaansaamasta kilpirauhasen toimintahäiriöstä, joka on pahentunut ja muuttanut muotoaan pitkittyneen stressin, pitkäaikaisen kortisonilääkityksen ja sen purun sekä tyroksiinilääkityksen myötä? TSH-arvonihan kohosi yli viitteiden juuri samaan aikaan kun pitkäaikaista kortikosteroidilääkitystäni yritettiin, aivan liian nopealla tahdilla, purkaa, sillä seurauksella, että oireista päätellen kärsin jonkinasteisesta lisämunuaisten kriisistä, joka helpotti kortisonilääkityksen tultua uudestaan mukaan kuvaan - ja samoihin aikoihin myös TSH-arvoni taas väliaikaisesti normalisoitui, reagoiden purkista elimistööni tulevaan kortisoliin. Sittemmin kortisonilääkitystä on yritetty purkaa uudelleen, nyt hyvin hitaalla tahdilla, mutta oireistani päätellen lisämunuaiseni eivät edelleenkään toimi optimaalisesti. Purun aikana TSH on jälleen kohonnut, vaikkakin maltillisemmin kuin edellisellä kerralla, ja tämän toisen kohollaan olevan mittaustuloksen pohjalta olen saanut hypotyreoosidiagnoosin ja tyroksiinilääkityksen, jolla ehdin olla kaksi vuotta ennen Wilsonin syndrooman toteamista ja vaihtoa T3-lääkitykseen. Tyroksiinilla oloni ei ole juurikaan kohentunut, ja sen käytön loppuvaiheissa huomasin sen päin vastoin huonontavan vointiani - mille sitten löytyikin selitys, eli T4-hormonin muuntuminen väärään muotoon, rT3-hormoniksi, sillä seurauksella, että elimistössäni on liian vähän T3-hormonia ja olen siitä syystä vajaatoiminnalla - mikä puolestaan pahentaa lisämunuaisongelmaani. Lisämunuaisten kortisolituotannon ongelmat jo itsessään aiheuttavat, yhdessä esimerkiksi raudanpuutteen ja B12-puutoksen (joista molemmista kärsin), kanssa T4-hormonin liiallista muuntumista muotoon rT3, ja kun purkista otetaan lisäksi vielä lisää T4-hormonia, on elimistöllä runsaat resurssit tuottaa valtavia määriä terveen hormonitoiminnan tukahduttavaa T3-hormonin peilihormonia. Katastrofin ainekset ovat koossa.

Ja toisaalta - jos näissä ajatusten pyörittelyissäni on mitään perää, niin tavallaanhan nämä ovat hyviä uutisia! Jospa vika ei olekaan kilpirauhasessa, vaan puutteellisissa kortisoli-, rauta- ja B12-vitamiinitasoissa, jotka korjaamalla (ja myös niiden taustalla olevat syyt korjaamalla) myös kilpirauhanenkin voi taas toimia tasapainoisesti? Wilsonin syndrooma on oire näistä elimistön epätasapainotiloista, ja T3only-hoito saattaa elimistön taas takaisin tilaan, jossa hormonitasapainon on mahdollista palautua. Jotta ongelma ei uusiudu, on hoidettava kuntoon kaikki ne syyt, jotka ovat olleet ongelmaa synnyttämässä: rauta-, B12- ja kortisolitasojen lisäksi näitä ovat omalla kohdallani mahdollisesti ainakin lääkitykset, jatkuva stressi, unirytmin ongelmat, mahdolliset suoliston ongelmat sekä elimistössäni käynnissä oleva autoimmuunireaktio. Käydessäni läpi T3only-hoitoa yritän samalla työstää kuntoon myös kaikkia muita näistä osa-alueista. Nähtäväksi jää, tulenko tämän prosessin läpi käymisen päätteeksi tarvitsemaan jonkinlaista kilpirauhaslääkitystä. 

4 kommenttia:

 1. Onpa mielenkiintoista, että löysin blogisi! Minulta on tähän asti tutkittu tk:ssa vain T4V (viimeksi viitearvojen sisällä) ja TSH (joka huikeasti yli 10!)Lääkäri vain käski lisätä Thyroksin-annosta, ja minä kun en silloin pari kk:ta sitten muusta tiennyt, tein työtä käskettyä. Ja olen voinut tosi kurjasti! Onneksi on tämä netti =)

  Omalla kohdallani on tullut myös mieleen ajatus, että noinkohan lisämunuaisten toiminta, rT3, rauta-arvot jne tutkimalla ja hoitamalla minulta enää mitään kilpirauhasen vajaatoimintaa löytyykään.. Mikä olisi kyllä hieno juttu! Sekin käy, jos saan purettua tuon Thyroksinin sekä muut "muihin sairauksiin" (jotka kuitenkin ovat olleet vain osa tätä ongelmaa, oletan) määrätyt lääkitykset, ja löydän hoidon, jolla voin voida hyvin ja elää normaalisti.

  Mielenkiinnolla jään seuraamaan tilannettasi!

  VastaaPoista
 2. Hei Sanna, mukavaa kun jätit kommentin! :)

  Onpa kurjaa, että voit huonosti tyroksiinilla. Olisikohan sinun mahdollista hakeutua lisätutkimuksiin sen selvittämiseksi, miksi tyroksiini pahentaa oloa? Jo pelkkä T3V-arvon, jota mitataan ihan terveyskeskuksissakin, tuloskin kertoisi jotain siitä, muuntuuko purkista otettava tyroksiini eli T4-hormoni biologisesti aktiiviseen muotoonsa. Minullahan T3V laski, vaikka T4V annosnostojen myötä nousi, ja samanaikaisesti olo huononi, mikä oli vihje siitä, että T4 muuntuukin väärään muotoon, rT3:ksi, aiheuttaen vajaatoiminnan pahentumista ja huonon olon lisääntymistä. Ja tosiaan, ainakin matalat rauta- ja B12-arvoni ovat osaltaan olleet tätä ongelmaa tuottamassa ja ylläpitämässä, samoin kuin mahdollisesti epävakaasti toimivat lisämunuaiset. Toivottavasti jaksat hakea apua oloosi ja tilanteesi selviää. Oletko muuten tietoinen siitä, että Facebookissa toimii ryhmä (rT3 dominanssi/WIlsonin syndrooma), jossa näistä aiheista vaihdetaan aktiivisesti ajatuksia ja kokemuksia? Tervetuloa halutessasi mukaan, jos et vielä ole ryhmän jäsen!

  VastaaPoista
 3. Huh huh. Sinulla ei ollut todellista kilpirauhasen vajaatoimintaa, mutta otit lääkettä vaivaan mitä sinulla ei ollut ja se teki olosi pahemmaksi. Hullun hommaa, jos minäkin nappailisin eri sairauksien hoitoon tarkoitettuja lääkkeitä ilman ko. sairauksia niin eipä olisi ihme jos tulisi haittavaikutuksia ilman hyötyä.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Minulla ON kilpirauhasen toiminta, johon tyroksiini ei edelleenkään auta. Käytössä on yhdistelmälääkitys.

   Poista