tiistai 11. joulukuuta 2012

kaksi viikkoa liohoitoa takana

Tänään tulee täyteen kaksi viikkoa liolla. Alku on sujunut melko mukavasti, eli mitään ongelmia lion aloittaminen tai ensimmäinen annosnosto ei ole aiheuttanut. Epämukavuutta on lähinnä aiheuttanut viime päivinä lisääntynyt väsymys, alavireisyys ja palelu, joiden arvelen kertovan entistä enemmän vajaatoiminnalle menosta. Toisaalta, ruokahalu on kyllä alkanut heräillä nyt, kun tyroksiinia on purettu pois. Ajatus ja muisti pätkii tuttuun tapaan ja tämänkin tekstin kirjoittaminen vaatii ponnisteluja, eli kognitiiviset ongelmat, joihin toivon saavani aikanaan helpotusta T3-hoidosta, ovat tässä vaiheessa ennallaan.

Tällä hetkellä lion annos on 5+5+5+5, ja samalla annoksella on tarkoitus jatkaa vielä viikko, ennen kuin tehdään toinen nosto. Otan lääkkeen neljän tunnin välein rytmittäen liojen väleihin niistä parin tunnin päähän muut lääkkeeni ja vitamiinini. Aikamoista säätämistä tämä! Kännykkä piippaa parin tunnin välein muistuttaen milloin mistäkin asiasta. Minulle on hieman epäselvää, miten lion otto oikeaoppisesti pitäisi rytmittää suhteessa muihin lääkkeisiin, vitamiineihin sekä ruokailuihin, mutta olen ymmärtänyt, että mikäli lion ottaa imeyttämällä sen kielen alla tai ikenessä nielaisemisen sijaan, niin ajoittaminen ei ole niin tarkkaa, joten olen imeyttänyt lääkkeen enkä ole suuremmin miettinyt, osuuko lääkkeen otto samoihin aikoihin ruokailujen kanssa. Lisäravinteina menee tällä hetkellä rautaa, B12-vitamiinia ja jodia, ja lisämunuaisten toimintaa tuen käyttämällä ashwagandhaa, merisuolaa sekä lakritsinjuurta (+ 2,5 mg Prednisolonia autoimmuunisairauteni hoitona). Kilpirauhasen toiminnan kannalta tärkeän seleenin saan parapähkinöistä ja magnesiumin otan banaanista ja kurpitsansiemenistä. Raudan imeytymisen kannalta tärkeän c-vitamiinin nautin sitrushedelmien muodossa. Tilasin iHerbistä jo ison kasan erinäisiä lisäravinteita, joita odottelen saapuvaksi.

Lisämunuaisteni kunto on edelleen arvoitus. Niiden toimintaa ja kortisolin vuorokausivaihtelua tutkivien sylkitestien toimtuksessa on ollut vaikeuksia, joten turvauduin vaihtoehtoon B ja menen nyt ainakin alkuun lisämunuaisten toimintakapasiteettia verikokein tutkivaan ACTH-rasitustestiin, joka antanee jonkinlaista käsitystä siitä, millä mallilla kortisolintuotantoni tällä hetkellä on. Katson tuon testin tulokset ja mietin sitten seuraavia askelia. Lion annos on tällä hetkellä onneksi vielä pieni, joten hoitoon on mahdollista liittää tarvittaessa isompi annos kortisonia ilman suurempaa pelkoa ongelmista, joita voi ilmetä tehdessä näin suuremmilla annoksilla oltaessa (ns. thyroid dump, jossa vereen kiertämään jäänyt T3-hormoni yhtäkkiä vapautuu ja etenee solutasolle ulkopuolisen kortisonin vauhdittamana, aiheuttaen muun muassa epämukavia sydänoireita). 

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti