perjantai 16. marraskuuta 2012

ärrävian opiskelua ja lääkärireissuun valmistautumista

"Ärrävika"-asian selvittely ja tulevaan lääkärikäyntiin valmistautuminen jatkuu. Olen jossain määrin selvillä siitä, mistä tässä rT3-dominanssissa on kyse ja millainen on lääkitys siihen, mutta syvempi ymmärrys siitä, mitä onnistunut hoito minulta ja elimistöltäni nyt edellyttää, on nyt opiskelun alla.

Hyvän, tiiviin suomenkielisen tietopaketin T3- ja rT3-hormoneista sekä Wilsonin syndroomasta löysin Kilpirauhanen.comin sivuilta. T3, jonka määrä elimistössäni matalahko ja joka ei pääse solutasolla vaikuttamaan sen peilihormoni rT3:n vallattua T3:lle tarkoitetut reseptorit, on hormoni, joka - ja jonka puute - vaikuttaa elimistössä vähän kaikkeen: kasvuun ja kehitykseen, aineenvaihduntaan, lämmönsäätelyyn, sydämen rytmiin ja aivojen toimintaan. Moni sumupäinen ja alavireinen on saanut T3-lääkityksestä avun oireisiinsa, sillä lääkityksellä on positiivisia vaikutuksia moniin kognitiivisiin toimintoihin, kuten keskittymiskykyyn ja muistiin, ja sen käyttö monilla myös kohentaa mielialaa ja vähentää mahdollisia masennusoireita.

rT3-hormonia elimistö tuottaa aina keholle stressiä aiheuttavissa, energian säästöä edellyttävissä tilanteissa. Monien kilpirauhaspotilaiden kohdalla rT3-hormonin eritystä lisäävät erityisesti seuraavat tekijät:

1. Kortisolin liika- tai vajaatuotanto.
Liikatuotannossa keho tulkitsee potilaan olevan stressin alla ja lisää energian säästämiseksi T4:n muuntoa muotoon rT3.
Vajaatuotannossa taas T3 ei pääse solutasolle, koska ei ole kortisolia sitä kuljettamaan, jolloin se kerääntuu vereen. Keho alkaa tätä tilannetta kompensoidakseen sitten tuottaa enemmän rT3-hormonia.

2. Raudan puute johtuen raudan huonosta imeytymisestä tai liian vähäisestä B12-vitamiinin saannista (B12-vitamiinia tarvitaan raudan imeytymiseen). Raudan puutteessa ja verisolujen vähentyessä kilpirauhashormonit kasaantuvat verenkiertoon ja T4-T3-muunto heikkenee (peroksidaasin edellyttäessä raudan saatavilla oloa). Kompensoidakseen liiallista kilpirauhaspitoisuutta veressä keho ryhtyy tuottamaan rT3-hormonia.
Raudan puute voi johtaa ongelmiin myös kortisolituotannossa, mikä sitten taas osaltaan voi pahentaa rT3-ongelmaa.

--Toisin sanoen, T3-hormoni tarvitsee riittävän määrän rautaa ja kortisolia (ja B12-vitamiinia) päästäkseen vaikuttamaan solutasolla, ja kääntäen, raudan, kortisolin sekä B12-vitamiinin puutos synnyttää ja ylläpitää rT3-ongelmaa.

rT3-ongelman hoitoa voi lähestyä ainakin kolmesta eri vinkkelistä: jäljittämällä ja hoitamalla ongelman syitä (stressitekijöiden poistaminen, ruokavalion muokkaaminen, kortisolitasojen kuntoon saattaminen, raudan puutteen ja syiden - esim. ruokavalio tai B12-puutos - korjaaminen), puhdistamalla ja elvyttämällä maksan toimintaa (suurin osa rT3:sta muunnetaan tai puhdistetaan pois maksassa; maarianohdake + rauta sekä seleeni puhdistuskeinoina) sekä aloittamalla liothyroniinilääkityksen. Lievemmän rT3-ongelman kohdalla jo pelkkä lisämunuaisten ja rautatasojen kuntoon saaminen voi poistaa rT3-ongelman.

//

Omalla kohdallani tilanne on sellainen, että todennäköisesti sekä kortisoli, ferritiini että B12 ovat melko matalalla tasolla ja että oloni voi kohentua jonkin verran saattamalla pelkästään nämä asiat kuntoon. Oletan, että pelkästään näillä korjauksilla en kuitenkaan rT3-ongelmastani eroon pääse, vaan tyroksiinilääkitys on purettava ja aloitettava T3-only-hoito reseptorien puhdistamiseksi. Jännittää, miten elimistö tulee kestämään liohoidon esimerkiksi lisämunuaisten ollessa todennäköisesti jo valmiiksi suhteellisen heikossa kunnossa monien vuosien stressin, sairastamisen ja kortisonikuurin jäljiltä, mutta uskon, että kaikki menee ihan hyvin, kunhan maltan edetä riittävän hitaasti lääkityksen nostoissa ja tukea lisämunuaisia ravinnolla ja mahdollisimman stressittömällä elämäntavalla. Rautavarastojen ja B12-vitamiinin tason kohentaminen on toivottavasti helpompi homma. Toivon saavani tarvittavat laboratoriokokeet teetettyä heti ensi viikon alusta, jotta saan tulokset mukaani lääkärikäynnilleni ja päästään heti valmiilta pohjalta suunnittelemaan hoitoani. 

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti