torstai 7. kesäkuuta 2012

gluteeni- ja viljaherkkyydestä

Kirjoittelin aiemmin viljojen ja erityisesti niiden sisältämän gluteenin käytön aiheuttamista mahdollisista terveyshaitoista paleonäkökulmasta Robb Wolfin ajatuksiin nojaten. Nyt törmäsin samaa aihetta käsittelevään kiinnostavaan tekstiin, jossa esitettyjä ajatuksia kirjaan muistiin.

Robb Wolfin mukaan lektiinit ja erityisesti gluteeni voivat siis aiheuttaa kahtalaista "hälyytystilaa" elimistössä. Ensinnäkin, koska lektiinit eivät kunnolla pilkkoudu ruoansulatusjärjestelmässä, voivat ne aiheuttaa immuuni- ja autoimmuunireaktioita kulkeutuessaan suurikokoisina suoliston läpi elimistöön. Ja toiseksi, lektiinit voivat rikkoa suolinukan pintaa ja aiheuttaa ns. vuotavaa suolta, jonka taas sanotaan olevan monien sairauksien lähtökohta. (Ks. aiempi blogikirjoitukseni aiheesta.)

Ravintotieteilijä Reijo Laatikainen pohdiskelee blogikirjoituksessaan kysymystä gluteeni- ja viljaherkkyyden luonteesta ja olemassaolosta ja tulee siihen johtopäätökseen, että on olemassa sellainen ilmiö kuin gluteeniherkkyys, johon liittyy luontaisen puolustusjärjestelmän aktivoitumista erityisesti vehnän sisältämän gliadiini-nimisen gluteenin laukaisemana, mutta vuotavaa suolta gluteeni ei ei-keliaakikko-gluteeniherkillä aiheuta. Laatikaisen esittämät ajatukset pohjaavat keliakiatutkija Alessio Fasanon tutkimushavainnoille. Immuunijärjestelmän toimintakyky ja perinnölliset tekijät ratkaisevat sitten, säilyykö tilanne gluteeniherkkyytenä vai kehittyykö siitä keliakia suolistovaurioineen.

Laatikainen pohdiskelee myös gluteenin ja vatsavaivojen yhteyttä ja toteaa, että gluteeni voi aiheuttaa vatsavaivoja ilman keliakiaa, mutta toisaalta aina viljojen aiheuttamien vatsavaivojen takana ei ole gluteeni, vaan esimerkiksi viljojen sisältämä fruktaani tai resistentit tärkkelykset. Laatikaisen kirjoituksen pohjalta kysymys viljojen ongelmallisuudesta näyttäytyy ehkä hieman monisyisempänä kuin Wolfin esittämänä.

On hyvä uutinen, jos gluteeni ei aiheutakaan sille herkistyneille ihmisille vuotavaa suolta monine mahdollisine liitännäisongelmineen. Immuunireaktioita se kuitenkin aiheuttaa suurelle osalle ihmisiä, sekä toiminnallisia vatsavaivoja yhdessä muiden viljojen sisältämien ainesten kanssa. Itse kuulun ilmeisesti niihin ihmisiin, jotka eivät saa viljoista vatsavaivoja, mutta joiden immuunijärjestelmä reagoi gluteeniin, päätellen siitä, että eliminoimalla viljat ruokavaliostani tulehdusarvoni ovat lähteneet huomattavaan laskuun. Tämä havainto on minulle riittävä syy jatkaa gluteenitonta ja viljatonta ruokavaliotani.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti